Szczupak w pieczarkach – Zdjęcie dodałem bo pasuje tematycznie do przepisu jaki pragnę Kolegom podać.
A oto składniki:
a)szczupak taki 1-1,5 kg
b) pieczarki 0,5 kg
c)3-4 średnie cebule
d) kwaśna śmietana 18-stka lub wyżej
e) mąka
f) pieprz
g) sól
h) cytryna
i) olej
j) No i trochę czasu.
Szczupaka skrobiemy, patroszymy, odcinamy łeb i płetwy. Myjemy i kładziemy na ściereczce aby odsączyła się woda.
Następnie kroimy na dzwonka i solimy pieprzymy układamy w naczyniu i skraplamy cytryną.
Przykrywamy i stawiamy w chłodnym miejscu. Pieczarki czyścimy i kroimy na drobne części. Pokrojone pieczarki wsypujemy do garnka dodajemy trochę oleju i stawiamy na ogień, mieszamy od czasu do czasu aby się nie przypaliły podczas duszenia.
Pod koniec dajemy trochę soli i pieprzu. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy dość cienko.
Podduszone pieczarki zdejmujemy z ognia. Do głębokiej patelni wlewamy olej i podgrzewamy. Wyjmujemy dzwonka i obtaczamy w mące. Dzwonka wkładamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.
Usmażona rybę wyjmujemy z patelni, nie wylewamy oleju. Do patelni wsypujemy wcześniej pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia się. Zdejmujemy z ognia. Rybę układamy na cebule i przykrywamy pieczarkami.
Na całość wlewamy rozmieszaną śmietanę tyle żeby pokryła wszystko. Stawiamy na mały ogień i przykrywamy żeby się dusiło. Zaglądamy co jakiś czas i delikatnie mieszamy dużą łyżką, tak by ryba się nie rozleciała a śmietana połączyła się ze wszystkimi składnikami.
Oczywiście sprawdzamy smak sosu i dodajemy w zależności od smaku pieprz i sól. Po jakimś czasie jak stwierdzimy, że wszystko się pięknie połączyło, możemy zdjąć z ognia i podawać. Proponuję spożywać z białym pieczywem.
Do picia co komu pasuje.
Kosztuje to trochę pracy i czasu, ale warto.
Życzę smacznego.