Certa w papilotach

Certa w papilotach.
Jest to przepis z którego korzystam od lat a znam go nie wiem chyba bardziej z doświadczenia niż z książki.
Ryba certa jest bardzo smaczna ale i bardzo oścista. Dlatego jest to ryba dla cierpliwych smakoszy.
A oto składniki:
a)certa
b) łyżka stołowa masła na rybę
c) średnia cebula na rybę
d) natka pietruszki pęczek na rybę
e) cytryna
f) sól
g) pieprz
h) folia aluminiowa spożywcza
A tak to robię: rybę skrobię z łusek, patroszę, obcinam łeb i płetwy. Wyczyszczoną rybę płuczę w zimnej wodzie i odkładam na ścierkę do wyschnięcia.
Wyschniętą rybę solę pieprzem, wkładam do naczynia i skrapiam cytryną. Przykrywam i wkładam do lodówki.
W tym czasie gdy ryba jest w lodówce, ja obieram cebulę i kroję na talarki, natkę pietruszki siekam na mniejsze cząstki i tnę folię na arkusze takie po 50 cm.
Na folię układam talarki cebuli na długość ryby. Po wyjęciu ryby z lodówki napełniam ją najpierw łyżką masła a później natką. Napełnioną rybę układam bokiem na cebuli a na drugi bok kładę tak samo talarki cebuli.
Całość szczelnie zawijam. Kładę na wcześniej rozpalonego grilla i piekę z dwóch stron około 30 minut. Zdejmuję rybę z grilla i ostrożnie odkręcam nad talerzem by mi nie uciekł sos który się wytworzył podczas grillowania.
Ja tę rybę podaję z białym pieczywem no i z piwkiem. W ten sposób można robić kilka rodzai ryb zwłaszcza o chudym mięsie. Ja stosuję przyprawy proste i naturalne.
Życzę smacznego.
Polecam certę wędzoną jest jeszcze lepsza.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *