Ryba w warzywach

W ubiegłą sobotę lało jak z cebra. Pogoda wymarzona do pitraszenia a że w piątek obiecałem Rodzinie, że to ja w sobotę gotuję obiad to dobrze się złożyło.W ogródku są jeszcze świeże warzywa a w zamrażarce ryby więc trochu fantazji i obiad gotowy.Postanowiłem tym razem zrobić obiad jednodaniowy ale taki by wszyscy się najedli.
A oto potrzebne składniki:
1.Jedna ryba lub więcej ja miałem dwie mniejsze.
2.Ziemniaki duże 2 szt dla mężczyzn dla żony jeden na porcję.
3.Pietruszka korzeń z natką  1szt na porcję.
4 Marchew 1- 2 zależy od wielkości na porcję.
5.Cebula 1-2 w zależności od wielkości na porcję.
6,Ząbek czosnku na porcję.
7.Masło -1 łyżeczka na porcję.
8.Pieprz.
9.Sól.
10.Cytryna.
11.Folia spożywcza.
12.TROCHĘ CHĘCI
Przed przystąpieniem do przygotowania obiadku rozpaliłem grilla by był gotowy gdy skończę z produktami na obiad.
Ryby oczywiście wyjąłem dzień wcześniej rozmrozić i przyprawić ( ja solę pierzę i skraplam cytryną) by przeszły przyprawami.
Warzywa myję czyszczę, ziemniaki,cebulę,czosnek obieram.
Ziemniaki kroję na plastry tak około 1 cm,cebulę w talarki, mniejsze warzywa takie jak marchew ,pietruszka w całości lub przekrawam na pół lub ćwiartki w zależności od grubości.
Jeżeli w/w produkty mamy już gotowe to przygotowujemy folię na której ułożymy nasze danie.Foli należy urwać  około L- 50 cm,by złożyć na pół i dobrze zabezpieczyć nasz wkład.
Folię smaruję masłem w tym miejscu gdzie będę układał warzywa.
Pierwsze układam 3-4 plastry ziemniaka i posypuję pieprzem i solą.Następnie talarki cebuli 3 – 4 na ziemniaki i też lekko poprószyć solą i pieprzem.
Na warzywa układamy rybkę.Jeżeli ryba jest w całości w wewnątrz wkładam natkę pietruszki.Jeżeli filet lub inna porcja to kładziemy na wierzch ryby.Na rybę odwrotnie kładziemy cebulę i ziemniaki i lekko posypujemy przyprawami.
Po bokach układam marchew i pietruszkę i śladowe ilości czosnku ,czyli ząbek w kawałkach.
Całość szczelnie zawijam i układam na grilla, można jeżeli nie jest się na działce lub w terenie w piekarniku lub kuchence,w piecu. Proponuję na średnim ogniu w zależności od wielkości porcji 40 do 60 minut lepiej delikatnie palić a dłużej  by nam się to wspaniałe danie nie przypaliło.
Jeżeli ktoś robi to pierwszy raz można zdjąć zawiniątko z ognia lekko rozwinąć i sprawdzić jeżeli warzywa na wierzchu są miękkie to i resztę można już jeść.
Folię proszę rozwijać delikatnie nad talerzem by nie stracić wspaniałego sosiku.
Po rozwinięciu foli przekładamy warzywa i rybę delikatne na talerz i polewamy sosem wytworzonym w wyniku grillowania.
Danie smakuje bardzo dobrze  czym się przekonałem ja i Rodzina.
Dla tych którzy nie lubią ryb z ością proponuję kupić filet w sklepie i ten też smakuje dobrze.Też robiłem w piekarniku.
Ten przepis to moja wyobraźnia,jeżeli ktoś opisał gdzieś taki sam lub podobny to serdecznie przepraszam ale nie czytałem.
Dołączam kilka zdjęć.
Pozdrawiam i życzę smacznego.

     

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *